Sāksim no sākuma. Pirms pieciem gadiem es pametu savu ofisa darbu – to pašu pelēko, bezcerīgo sēdēšanu no deviņiem līdz sešiem, kurā katru dienu bija jāizliekas, ka man rūp kāda cita peļņa. Es zināju, ka varu vairāk. Zināju, ka prātā strādāju ātrāk nekā mani bijušie kolēģi kopā ņemti. Un tad es atradu
vavada lv. Tas nebija nejaušs kliķšķis vai reklāmas baneris. Nē. Es to izpētīju kā matemātisku problēmu. Katru spēli, katru izredžu koeficientu, katru bonusu ar tā noteikumiem.
Es neesmu tas cilvēks, kurš iemet simtu un cer uz brīnumu. Es esmu profesionāls spēlētājs. Manai pieejai nav nekā kopīga ar azartu – tā ir matemātika, disciplīna un absolūta emociju kontrole. Kad citi kliedz pēc zaudējuma vai svin uzvaru kā pasaules galu, es vienkārši atzīmēju tabulā: “+230 eiro”, “-45 eiro”, “+580 eiro”. Tas ir darbs.
Viss sākās ar nelielu kapitālu – 300 eiro. Mana pirmā nedēļa bija... neveiksmīga. Es zaudēju gandrīz visu. Bet ne tāpēc, ka man nepaveicās, bet tāpēc, ka vēl nebiju izstrādājis savu sistēmu. Tieši tad es sapratu vienu lietu, ko neviens iesācējs nesaprot: azartspēļu vietne ir tikai instruments. Tāpat kā nazis – ar to var sagriezt maizi, bet var arī savainot sevi, ja nezini, kā rīkoties.
Es sāku pētīt. Katru vakaru divas stundas analizēju blackjack statistikas, ruletes varbūtības un slotu nepastāvības rādītājus. Jā, tie ir darba vārdi – “nepastāvība”, “atmaksas procents”, “mājas mala”. Parastam spēlētājam tie izklausās kā svešvaloda. Bet man tie ir kā pārtikas preču cenas veikalā.
Pēc mēneša es atgriezos. Šoreiz ar skaidru plānu. 500 eiro bankrolls. Katra likme nepārsniedz 2% no kopējās summas. Zaudējumu griesti – 100 eiro dienā. Uzvaras griesti – 300 eiro dienā. Kad sasniedzu kādu no šiem limitiem, es izlogojos. Pat ja man likās, ka “vēl viena spēle” būs laimīga. Tieši tāpēc iesācēji zaudē – viņi neprot apstāties. Es iemācījos.
Atceros vienu vakaru. Septembra vidus, lietus sit pa logu, es sēžu savā istabā ar kafijas tasi. Vavada lv bija atvērta jau trīs stundas. Togad es biju plusā par aptuveni diviem tūkstošiem. Bet šis vakars bija savādāks. Es sāku ar blackjack – mana stiprākā spēle. Divdesmit minūšu laikā +150 eiro. Tad pārgāju uz ruleti. Zaudēju 80. Atgriezos blackjackā. Vēl +120. Līdz limits – 300 eiro uzvarai – tikai 30 eiro. Tā vietā, lai beigtu, es nodomāju: “Vēl viena likme.” Tā bija kļūda. Ne jau zaudējuma dēļ – es uzvarēju. Bet es pārkāpu savu noteikumu. Un tas ir sliktāk nekā zaudēt naudu. Jo profesionālim noteikumi ir viss. Ja tu sāc tos ignorēt, tu esi tāds pats kā tie, kuri ieliek pēdējo algu un lūdz Dievu pēc džekpota.
Nākamajā rītā es atvēru Excel. Pēdējās trīsdesmit dienas: 24 uzvaras, 6 zaudējumi. Neto peļņa – 1470 eiro. Vidēji 49 eiro dienā. Oficiālajā darbā man maksāja 1200 uz rokas mēnesī. Matemātika runā pati par sevi.
Bet es neteikšu, ka tas ir viegli. Ir dienas, kad viss iet greizi. Kad tu zini, ka teorētiski tev vajadzētu uzvarēt, bet krupjē izdala piecus blackjackus pēc kārtas. Kad tu redzi, kā spēle “jūt” tavas likmes. Jo tieši tā darbojas azartspēles – tās nav pret tevi personīgi, bet tās ir veidotas tā, lai ilgtermiņā māja vienmēr būtu plusā. Tavs uzdevums ir būt tajā nelielajā procentā, kurš atrod robus.
Esmu izmēģinājis desmitiem vietņu. Bet paliku tieši pie šīs. Kāpēc? Ātras izmaksas. Caurspīdīgi bonusi. Un, pats galvenais – liels spēļu klāsts. Kad es jūtu, ka blackjack šodien nespīd, es pāreju uz pokeru vai video slotiem ar augstu RTP. Elastība ir atslēga. Zirgs nevar skriet katru dienu – dažreiz viņam vajag pastaigu. Tāpat arī spēlēm.
Mana lielākā uzvara vienā naktī? 2400 eiro. Video slots ar bonusu raundu, kurā ieskrēju piecas izkliedētās zīmes. Bet tā nav tā uzvara, par kuru esmu visvairāk lepns. Lielākais sasniegums ir tad, kad es trīs mēnešus pēc kārtas beidzu katru nedēļu plusā. Tas prasa dzelžainu nervu. Jo ir brīži, kad tu zaudē piecas reizes pēc kārtas, un tavs prāts čukst: “Atmaksājies! Nospied dubulto likmi!” Tas čuksts ir tavs ienaidnieks. Es esmu iemācījies viņu ignorēt.
Draugi bieži jautā: “Vai tev nav bail?” Bail zaudēt? Protams, ka ir. Bet bailes ir instruments. Tikpat labs kā kalkulators vai bankrolla tabula. Bailes liek man katru rītu pārbaudīt limitus. Bailes liek man izlogoties, kad esmu ieguvis dienas normu. Bailes padara mani par profesionāli. Ja tev nav bail, tu esri nevis spēlētājs, bet upuris.
Ko es saku beigās? Šis darbs nav visiem. Prasās matemātisks prāts, aukstasinība un spēja zaudēt bez emocijām. Bet, ja tev ir šīs īpašības, tad vavada lv var kļūt nevis par izklaidi, bet par ienākumu avotu. Tādu, kurā tu pats nosaki tempu. Kurā tu negaidi algas dienu – tā nāk katru vakaru, ja vien esi gudrāks par sistēmu.
Nezinu, cik ilgi vēl varēšu tā strādāt. Varbūt gadiem. Varbūt kādu dienu pienāks brīdis, kad manas formulas vairs nestrādās. Bet šobrīd? Es pieceļos, uzvāru kafiju, atveru klēpjdatoru un eju uz darbu. Tikai tā vietā, lai brauktu birojā, es ieeju virtuves spēļu istabā. Un tas, manuprāt, ir diezgan labs darījums.