Jirka Lunak píše:
Tak z megapixelu mi doporucili tady tohle
http://www.megapixel.cz/nikon-d5200-18- ... t-sec-rateten objektiv je trosku malo ne???? Prosim poradte
Tohle je rozhodně lepší volba pro úplný začátek, než tělo s krátkým seťákem. Ten objektiv je sice na letadla pořád krátký, ale už se s ním dá teoreticky z menší dálky něco nafotit. Navíc jde o kvalitní objektiv i přesto, že se prodává v základním setu. Kdo ho má, tak si ho pouze chválí. Kamarád si takto do začátku kupoval na letiště Nikon D3100 + 18-105 a zatím nic jiného nepřikupoval a fotky má pěkný. On ale fotí podobně jako já letadla v Aeroklubu, teda na relativně malé vzdálenosti ( ultralighty, větroně ad. ) Pokud chceš fotit hlavně dopraváky v Mošnově ( i když vám tam prd lítá
) tak je holt asi nutný to delší sklo hned. To se ale do 16.000,- prostě nevlezeš i kdyby ses na hlavu stavěl, nebo by jsis musel koupit opravdu to nejlevnější co se dá sehnat a pak bys na to akorát nadával.
Pokud to ale beru tak, že jsi naprosto focením nepolíbený začátečník, tak ten set D5200 + 18-105 je pro začátek dobrá volba. Delší sklo budeš muset časem koupit tak jako tak, ale s tímto se aspoň naučíš fotit a máš relativně kvalitní základ. Já bych si k tomu časem pořídil Tamrona 70-300 VC USD a máš vystaráno. Musíš počítat ale s tím, že to je objektiv na focení při pěkném počasí, za horšího světla už je to nic moc. Světelnější objektivy jsou ale drahé jako prase.
Jirka Lunak píše:
Dobre je jak pises ze to snad neni zamer od prodejcu prodavat Nikon. Ja se schvalne ptal i na Canon a na rozdily s Nikonem a odpovedeli mi, ze Nikon dela hezci fotky nez canon.
To mají pravdu
Canon má ale výhodu v lepší dostupnosti a pestrosti objektivů. Ale pokud chceš od Canonu opravdu kvalitu a onu požadovanou stoprocentní rychlost AF, musíš koupit Lkové objektivy a to jsou neskutečné pálky. Jen pro srovnání Tamron 70-300 USD 9 990,- Kč vs Canon 70-300 L - 35 990,- Kč. To je podle mě dost drsný rozdíl jen proto, abys měl rychlejší AF a kvalitnější konstrukci. Navíc Tamron teď dává na své objektivy pětiletou záruku, což je super.
No asi jsem Ti moc neporadil, ale ono je to fakt těžký, když pořádně nevím co od toho čekáš, co přesně chceš vlastně fotit ( jestli pomalé ULL, nebo třeba jen stíhačky na leteckých dnech )
Jestli se tomu chceš do budoucna věnovat nějak vážněji, nebo jde jen a pouze o koníček. Všechno to má vliv na výběr při nákupu a defakto i při výběru jakou značku nakonec pořídit. On totiž není jen Canon, nebo Nikon, ale třeba Pentax, nebo Sony a s obojím se dají fotit letadla taky pěkně. Každá značka má ale své pro a proti, takže jak píšu, dost těžko nějak nezaujatě radit.