Zákládám tohle vlákno, bo se na mne dneska součastně obrátili tři lidi, s pomocí o sestavení PC pro FS9. (tedy doufám, jelikož k FSX jsem skeptický při jakémkoliv HW)!!!!
Tak, protože nejsem žáden profík, jen sleduji důsledně dění a cenové relace v oblast HW, napíšu své tipy a podělím se o zkušenosti. Byl bych moc rád, kdyby se pak mohli vyjádřit ti, co k tomu taky mají vztah a co tomu rozumí třeba víc než já. Určitě by bylo fajn, aby napsal Robert (Peeters) a popřípadě uvedl na pravou míru, pokud napíšu kravinu.
Takže za
1, FS je podle mne odvislé nejvíc od CPU. Pokud tedy budete chtít investovat, můj názor je INTEL C2D 8400
a výše. 4 jádravé CPU tady nehrajou roli. Levnější variantu, bych pak viděl v AMD X2 6000. Procesory
AM2+ jsem s FSkou ještě neviděl, ale tipnul bych, že v tomto případě zvítětí jednoznačně rychleji
taktované AM2 , nad 3-4jádrem AM2+, které jsou pomalejší.
2. GPU ATI/NVIDIA vůbec nemíním řešit, jelikož sem žádné podstatné rozdíly nezaznamenal, snad jen větší
práci s nastavením a vyhledáním správných ovladačů u Nvidie.
GPU vám pomůže k vyššímu fsp na náročných scenérkách, vyššímu nastavení AA a AF popř. rozlišení.
Tady mám takovou zkušenost (můžu se mýlit), že kombinace rychlejší grafiky a slabšího CPU, může mít
sice za následek vyšší fps, ale taky více škubání a trhání v důsledku toho, že procesor prostě nestíhá.
U rychlého CPU a slabé GPU, jsem již několikrát sám viděl úplně plynulý (bez sekání) chod, ale na finále v
Parglu třeba jen s 11 fps.
Takže mé doporučení by bylo ATI 4870 / Nvidia 260. Za nižší peníz bych pak těžce rozmýšlel, mezi ATI
3870 a 4850. První má rychlejší paměti a druhá je novější, modernější.
3. MB pro Intel soc775 bych dal P45 od Gigabyte popř Asus. Pro AMD pak AM2+ řadu 790. Ty desky se pak
většinou liší počtem PCIex16 a vybavením. Za nejdůležitější bych považoval, aby deska uměla buť přečíst
SPD, nebo se dalo ručně nastavit časování a napětí RAM. Pro AMD důležité!!!!!!!!
4. HD se podle mne vyplatí mít pro FSku zvlášť. Nijak to výkon závratně nezvedne, fps už vůbec, ale
poslouchat neustále hrabající přecpaný HD ptákovinama není to pravé ořechové. Taky zastávám názor,
že při náročných scenérkách může být rychlý HD dost přínosem. Mám na mysli velociraptor. Když, tak
aspoň s dost velkou keškou. (cache) (32mb).
5. Zdroj - volte VŽDY značkový, kvalitní a věnujte pozornost krom celkového výkonu, zatižitelnosti
jednotlivých větví. Za sebe doporučuji: Seasonic, Enermax, CoolerMaster, Corsair 500W a výš.
6. RAM 2 x 1GB (2) min 800Mhz 4-4-4-12. Pro Intel pak bych dal přednost 1066.
7. Nezapomeňte, pokud se vám bude PC potit, nebude odevzdávat ani velké výkony. Proto prostorná skříň a
k ní větrák vpředu i vzadu není přepych. Doporučil bych něco od CoolerMaster popř. Thermaltake.
Na závěr, v čem se možná s Robertem ne úplně shodnu je, že další fáze pak začíná doma tweakováním. Ať již systému jako takového (vypnutí blbostí, nastavení na výkon, defrag. a.t.d. a.t.d.) nastavením graf. ovladače a ve finále pak samotné FSky. Tím už nelze asi zjískat dalších 50fps, ale pár bodíku + optimálnější výkon na beton!!!!
A ještě úplně na závěr, nezapomeňte, že není úplně nejlepší doba k nákupu. Teď vychází nová řada AM3 procesorů od AMD a tudíž se dá předpokládat, že ceny půjdou po pár měsících dolů. Dobrým načasováním koupě ušetříte.