Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 97 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 13 dub 2010, 13:09 
Offline
Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 19 lis 2008, 09:32
Příspěvky: 3143
Spotting: LOWS - terasa
Stroj: B-737NG
Geraltek píše:
Toto téma se nějak vymyká kontrole. :D Nebo se pletu?


Právě NAOPAK se domnívám, že téma bylo rozvedeno velmi pozitvně a to i s aspekty, které uživatel jinde nenajde. Pozitivum spatřuji předevšim ve faktu, že osvětová část byla vedena preventivně . naučně, nikoliv jak je teď běžným jevem negativně, tedy represivně. Uživatel byl nejen nenásilnou, zábavnou formou seznámen se všemi pozitivy i negativy způsobu zacházení, ale co především, na příkladech jasně varován, co by se mohloi přihodit v důsedků špatného zacházení, či nedodržení bezpečnostích pokynů, včetně jejich následků.

_________________
FLY HIGH
FLY EASY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 13 dub 2010, 13:16 
Offline
Amatér
Amatér

Registrován: 23 dub 2009, 13:02
Příspěvky: 388
Bydliště: Ostrava
Stroj: Mig 29
Hele ono taky bude záležet jaký režim ti bude při focení letadel vyhovovat. Myslím jestli nějaký poloauto nebo full manual. Kamyl třeba psal, že fotí na prioritu clony. Docela dobře popsal jak to dělá a ten jeho postup si zkus. Má to zmáklé zkušenostma. Já třeba začínal fotit na priorit času, ale nakonec jsem zjistil, že mi víc vyhovuje full manual, protože jezdím na akce a tam musím hodně a rychle měnit nastavení. Jediné co mám na pevno nastaveno je ISO, ale i to sem tam změním podle situace. Na akcích se střídají lety vrtulníků a letadel a tam je nutné to prostě měnit. Nechávám stejné ISO akorát vrtulníky fotím na časy 1/200-1/400 a dám vyšší clonu podle situace klidně i 10, 12, 14, 16 (tak aby bylo vidět, že se točí rotory. Naopak letadla fotím na časy 1/800-1/2500 (pohybují se rychleji), ale zase musím jít s clonou dolů třeba i na 5,6, nebo nechám vyšší clonu cca 9 a zvednu ISO na citlivější třeba na ISO 400 a když je málo světla klidně i na 800. S vyšším ISO než 800 bys asi fotit neměl, protože pak na fotce už hodně vzniká digitální šum a je to vidět. Nikony mají taky funkci měření expozice, kterou si pomáhám (nevím zda to mají i Canony, ale snad jo). Zkrátka foťák mi při mém nastavení a doostření ukáže jestli bude fotka přeexponovaná, nebo podexponovaná. Při troše cviku si na to zvykneš a poznáš podle toho jak foťák nastavit. Ale v podstatě já se proti Kamylovi spíš řídím těmi časy co jsem napsal. Když vím, že budu fotit vrtulník, tak zkusím čas 1/300 a podle měření expozice donastavím ostatní. Naopak když vím, že budu fotit třeba proudového gripena, tak zase nastavím nejdříve čas třeba na 1/2500 a podle měření expozice nastavím ISO a clonu. Přičemž se snažím mít clonu ca 8, 9 a ISO tak max na 400.

Jo ještě jsem zapomněl napsat, že pokud máš objektiv s redukcí vibrací, tak si můžeš dovolit dávat i o něco delší časy, než já. Já mám bohužel jen toho Tampóna 70-300 bez VR, takže musím dávat časy kratší.

_________________
http://petrbily.webnode.cz/

https://get.google.com/albumarchive/109208793719272784391


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 13 dub 2010, 14:31 
Offline
Admin

Registrován: 19 lis 2008, 08:12
Příspěvky: 3253
Bydliště: Dolní Lutyně
Spotting: LKZA :-)
Stroj: B748
Jo Canon ti taky ukazuje expozici, jestli to tvoje nastaveni je malo nebo moc...

Ja pouzivam tu prioritu clony vicemene hlavne proto, ze nez bych si to vsecko nastavil manualne a zkontroloval, zda to je OK, tak ero je fuc (coz mam v podstate celodenni LKMT traffic v prdeli :D ), tak proto mam ten poloauto rezim, u toho to stiham :)

Ale pokud nekde cvakam neco statickeho, taky davam obcas klidne manual.

Jo a jinak, co se tyce stabilizace objektivu, tu mas u foceni letadel celkem na hovno, leda se da obcas vyuzit u panningu v rezimu "panoramovani", jinak primarne stabilizuje objektiv pri statickych zaberech, kompenzace tresu rukou. U pohyblivych objektu je uplne nanic. Ba naopak si tu stabilizaci vetsinou na era vypinam, nema zadny vyznam...

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 13 dub 2010, 15:00 
Offline
Amatér
Amatér

Registrován: 23 dub 2009, 13:02
Příspěvky: 388
Bydliště: Ostrava
Stroj: Mig 29
Kamyl píše:
Jo a jinak, co se tyce stabilizace objektivu, tu mas u foceni letadel celkem na hovno, leda se da obcas vyuzit u panningu v rezimu "panoramovani", jinak primarne stabilizuje objektiv pri statickych zaberech, kompenzace tresu rukou. U pohyblivych objektu je uplne nanic. Ba naopak si tu stabilizaci vetsinou na era vypinam, nema zadny vyznam...


Jo to má Kamyl pravdu, ale ta stabilizace se dá ještě využít když fotíš vrtulníky, které se zase tak moc nepohybujou a jsou třeba ve visu, kdy si můžeš dovolit oproti nestabilizovanému objektivu dát trošku delší čas a pak budeš mít rotor více v pohybu (mázlý) a fotka dostane dynamiku. A navíc já mám pracky furt roztřesené (asi z těch věčných stresů :D ), že mě by se stabilizace hodila. :D

_________________
http://petrbily.webnode.cz/

https://get.google.com/albumarchive/109208793719272784391


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 13 dub 2010, 19:00 
Offline
V.I.P.
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2009, 21:32
Příspěvky: 502
Bydliště: Ostrava
Kamyl píše:
Jo a jinak, co se tyce stabilizace objektivu, tu mas u foceni letadel celkem na hovno, leda se da obcas vyuzit u panningu v rezimu "panoramovani", jinak primarne stabilizuje objektiv pri statickych zaberech, kompenzace tresu rukou. U pohyblivych objektu je uplne nanic. Ba naopak si tu stabilizaci vetsinou na era vypinam, nema zadny vyznam...
JJ, taky jsem nezaznamenal nějaký rozdíl mezi zapnutou a vypnutou stabilizací při focení letadel. Asi nemá žádný význam, ale nemyslím si, že by výsledek zhoršovala...
Jinak teorie už tady zaznělo celkem dost. Traffic pomalu houstne (dneska šly do luftu během 20 minut tři bulíky WGX, TVM a SWV), tak bychom mohli naplánovat nějakou praxi v širší obsadě ;)
Díval jsem se na turistické lety o víkendech a první solidní sobota je 22.5. (včetně prvního letu CChA). Naprosto luxusně vypadá sobota 12.6., která si koleduje o spotterskou dvanáctku 8-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 13 dub 2010, 19:18 
Offline
Admin

Registrován: 19 lis 2008, 08:12
Příspěvky: 3253
Bydliště: Dolní Lutyně
Spotting: LKZA :-)
Stroj: B748
Gemino: to nerikam, ze to zhorsuje, ale samozrejme i ta stabilizace docela zere baterku, tak proto ji vypinam, pokud si vzpomenu... :)

Jo jinak ja na toho 22.5. prave planoval svolat spotterskou poradu na LKMT... :)

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 13 dub 2010, 21:49 
Offline
V.I.P.

Registrován: 19 lis 2008, 11:31
Příspěvky: 288
j.ree píše:
ze nekdo ma/nema rad tampony,



...hlavne nezapomente ten tampon vybrat, az budete strkat kanon do pekace ty blondyny...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 13 dub 2010, 23:15 
Offline
Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 19 lis 2008, 09:32
Příspěvky: 3143
Spotting: LOWS - terasa
Stroj: B-737NG
Fabo píše:
.hlavne nezapomente ten tampon vybrat,

KAMYL ty zje ale fakt vepř!!!! kuřatka, aktovky, 2X pekač, masna kachna a teď ještě vyjde na jevo, že měla kramy!!!!!!! :piss_monk: PRASE JEDNO!!!!!! :chuj:

_________________
FLY HIGH
FLY EASY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 13 dub 2010, 23:17 
Offline
Admin

Registrován: 19 lis 2008, 08:12
Příspěvky: 3253
Bydliště: Dolní Lutyně
Spotting: LKZA :-)
Stroj: B748
Kazdy jsme nejaky... Asi nejsem standardni socan, ale i tak jsem na sebe hrdy... :chuj:

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 28 srp 2010, 21:09 
Offline
V.I.P.
Uživatelský avatar

Registrován: 20 lis 2008, 13:23
Příspěvky: 1638
Geraltek píše:
Já osobně tipuju ten nový Tampón na cenu mezi 10-12 tisíci. Přece jenom musí cenově konkurovat Sigmě a Nikorru. A ten obdobný nikorr se dá tuším sehnat kolem 12 až 13 tisíc, tak tipuju a tajně doufám, ža Tampón bude levnější.


Tak cena toho noveho tamronu 70-300 uz je znama a je u nas zatim tesne pod 12 litrama :( ale dostal hned za tepla cenu EISA, tak snad to bude opticky dobry. http://www.eisa.eu/award/41/european-zo ... -2011.html Pokud dopadne v recenzich dobre, asi o nem budu uvazovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 17 lis 2010, 12:43 
Offline
V.I.P.
Uživatelský avatar

Registrován: 20 lis 2008, 13:23
Příspěvky: 1638
bumper píše:
Geraltek píše:
Já osobně tipuju ten nový Tampón na cenu mezi 10-12 tisíci. Přece jenom musí cenově konkurovat Sigmě a Nikorru. A ten obdobný nikorr se dá tuším sehnat kolem 12 až 13 tisíc, tak tipuju a tajně doufám, ža Tampón bude levnější.


Tak cena toho noveho tamronu 70-300 uz je znama a je u nas zatim tesne pod 12 litrama :( ale dostal hned za tepla cenu EISA, tak snad to bude opticky dobry. http://www.eisa.eu/award/41/european-zo ... -2011.html Pokud dopadne v recenzich dobre, asi o nem budu uvazovat.


Mno, tak ten novej Tamponek uz je pro me asi jasna koupe, v recenzich zatim vsude chvalen, cena pro me taky OK a v porovnani s tou setackou srajdou jakou ted mam je to spicka. http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/ ... _300VC.htm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 19 lis 2010, 09:41 
Offline
Amatér
Amatér

Registrován: 23 dub 2009, 13:02
Příspěvky: 388
Bydliště: Ostrava
Stroj: Mig 29
Taky si chci toho Tampóna koupit. Zatím je cena zhruba na 11.900,-. Snad budou peníze před Vánocema. :D

_________________
http://petrbily.webnode.cz/

https://get.google.com/albumarchive/109208793719272784391


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 19 lis 2010, 16:26 
Offline
Admin

Registrován: 19 lis 2008, 08:12
Příspěvky: 3253
Bydliště: Dolní Lutyně
Spotting: LKZA :-)
Stroj: B748
Tak to uz je skoro jak Canon 70-300, to uz bych sel radeji do toho Canona...

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 19 lis 2010, 17:51 
Offline
V.I.P.
Uživatelský avatar

Registrován: 20 lis 2008, 13:23
Příspěvky: 1638
Kamyl píše:
Tak to uz je skoro jak Canon 70-300, to uz bych sel radeji do toho Canona...

No ja nevim jak Geraltek, ale treba ja to mam na Sony, takze tim padem nejdu ani do Nikona ani do Canona :) To jen pro upresneni. Na Sony mam vyber bud setak 75-300 za 7 tacku, ten mam ted ( ma u me pracovni prezdivku, tovarna na chromatickou aberaci, aneb zas je tam kurwa ten hnus fialovej ) :chuj: nebo starsi Tampon 70-300, kterej je pomalej jak kdyz hladnej dela sisu, pripadne nejaky to bahno Sigma, nebo pak nekjvalitnejsi Sony G 70-300 za 25 tacku. Tenhle Tampon se trefil cenou i kvalitou presne mezi a co se tyce te obrazove kvality, tak vypada opravdu hodne dobre a to i ve srovnani s C a N sklama ve stejne tride. Otazka je jake bude dilenske zpracovani, ale zatim to vypada, ze snad OK. Podle me je cena - vykon uplne super.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 19 lis 2010, 17:58 
Offline
Admin

Registrován: 19 lis 2008, 08:12
Příspěvky: 3253
Bydliště: Dolní Lutyně
Spotting: LKZA :-)
Stroj: B748
Jo to pak jo, ja ted nejak nepremyslel, ze ma nekdo i neco jineho, nez Canona... :chuj:

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 19 lis 2010, 18:30 
Offline
Admin

Registrován: 30 kvě 2011, 08:39
Příspěvky: 1769
Bydliště: FR 738, 29A
Spotting: localhost
Stroj: jatra
No ja sem se dival a cetl o tamponovi a nejak vyplynulo, ze jsou si s Canonem hodne podobni (temer shodne). Dle subjektivniho hodnoceni autora je mozna ten tamron o prsa korejske zeny lepsi. Nicmene v podstate tam neni rozdil zadny. Ja taky ale zustanu u "sve" znacky a chcu si poridit canona.

Bumpr, myslim, ze tim neudelas chybu a ze neprohloupis (co jsem teda dle recenzi vycetl).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Canon EOS 500D
PříspěvekNapsal: 19 lis 2010, 19:55 
Offline
Amatér
Amatér

Registrován: 23 dub 2009, 13:02
Příspěvky: 388
Bydliště: Ostrava
Stroj: Mig 29
Tak já mám tělo Nikon, takže pro mě taky Canon nepřichází v úvahu a na toho nového Tampóna už jsem čekal. Dle prvních informací měl být fakt dobrý a recenze to jen potvrzují. Jsem rád, že už se dá u nás koupit. ;)

_________________
http://petrbily.webnode.cz/

https://get.google.com/albumarchive/109208793719272784391


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 97 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru